cursor :url (http://www.123mycodes.com/cursors/preview/10703.gif),auto ;

FOLLOW+ DASHBOARD♥
The Barbie
❣ Status ❣
Saya Kini Bergelar Budak Lepasan SPM. Now Tengah Menunggu Result Keluar. Doakan Saya mendapat Keputusan Yang Cemerlang Ya ッ
THEME


Cbox


Insta


Twitter


FcBook
Barbies
✿ I'm a Barbie Gilr , In a Barbie World ✿
Click if you don't mind.{}
Profile Entries Credits
CALENDER


Tiga perkataan yang nampak seakan sama untuk diterjemahkan , namun jika diteliti membawa kepada pengertian yang sangat berbeza . pengertian tiga perkataan ini memberi makna yang sangat mendalam untuk difahami. emosi dan tindakan juga sebenarnya menggambarkan bahawa kasih , sayang , dan cinta mempunyai perbezaan walaupun sedikit .

Kasih 

Kita sering mengucapkan kalimah basmalah yang membawa maksud "Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani" . Allah SWT sebenarnya sangat mengasihi kita sebagai hamba-Nya. Dan jika kita halusi mengapa Allah SWT  mengasihi manusia sudah tentu hanya kerana Allah SWT mempunyai belas kasihan terhadap hamba-Nya . Rasa kasih sebenarnya terselit rasa belas kasihan terhadap seseorang. Begitu juga Allah SWT mengasihi kita selayaknya kerana kita lemah dan perlu dikasihani .

Dalam hubungan sesama manusia , kasih kadang-kadang menjadi titik bermulanya rasa sayang dan seterusnya rasa cinta . Dari kasihan dan terbit rasa sayang yang begitu kuat . Sebab itu dalam Bahasa Melayu perkataan kasih selalunya digabungkan sekali dengan perkataan sayang . Jadi tidak hairanlah mengapa Rasulullah sendiri berkahwin dengan isteri-isterinya yang banyak kekurangan. Rasa belas kasihankeran tidak mampu melihat kesusuhan wanita-wanita yang kehilangan suami kerana syahid telah mengankat baginda untuk menyayangi dan mencintai mereka sebagai isteri .Sayang

Perkataan yang sukar untuk dibeaakan dan diterjemahkan terutama dalam hubungan perasaan sesama manusia . Menyayangi seseorang belum tentu mencapai tahap mencintai kerana menyayangi lebih luas skopnya berbanding mengasihi. Anda mungkin menyayangi sahabat anda , keluarga anda , guru anada atau sesiapa sahaja . Tetapi berbeza jika anda mengatakan bahawa anda menyayangi isteri anda . Kerana rasa sayang kepada isteri sebagai teman hidup memberikan maksud anda mencintai pasangan anda sedalam-dalamnya.

Namun fahamilah , sebenarnya rasa sayang sudah memadai untuk anda melihat pengorbanan yang bakal dilakukan oleh orang yang menyayangi anda. Pengorbanan yang mungkin dilakukan luar dari kebiasaan emosi manusia. Rasa sayang akan memberikan kesan yang berpanjangan sama ada anda sebagai orang yang menyayangi dan disayangi kerana rasa akan dapat halusi wujudnya keikhlasan dalam setiap tindakan yang dilakukan . Keikhlasan inilah yang akan memberikan rasa sayng berpanjangan dan terus mendoakan kebahagiaan untuk orang yang tersayang.CINTA

Percintaan sudah tentu dikaitkan dengan rasa kasih sayang . Menggambarkan bahawa bila menyebut cinta sudah tentu akan ada rasa kasih dan sayang kepada seseorang . Bila mencintai seseorang , tersiratnya anda mempunyai rasa sayang yang ikhlas dan menerima diri pasangan anda seadanya. Anda hanya memikirkan dirinya , perkongsian hidup bersama dan juga kebahagiaan masa depan bersama.

Cinta terlalu kompleks untuk dihuraikan . Kerana cinta membawa pelbagai istilah yang memberikan maksud yang berbeza. Dalam satu pepatah arab , mendefinisikan cinta itu pekak dan buta . Rasa cinta yang terlalu mendalam akan memekkan telingan untuk kita menerima segala nasihat daripada orang lain. segala keputusan kebanyakkannya diputuskan sendiri. Cinta juga akan membutakan mata untuk melihat kelemahan-kelemahan pada diri orang yang dicintai sekalipun nampak jelas di mata orang lain .

Sekadar perkongsiaan :)
NEWER POSTOLDER POST